חובה להזין כתובת מייל תקין
שלח
או
להתחברות דרך פייסבוק
עוד לא נרשמת ל-e ירוק?
להרשמה
להרשמה >>
התנתק
התחבר
א
א
א
+
תפריט
X
דף הבית
/
מסלולים
צפון
/
מרכז
/
דרום
/
הכול
/
מסלולי אופניים
/
כתבות מגזין
/
קופונים
/
e בשבילכם
/
חוגגים 115
להרשמה >>
התנתק
התחבר
0
טיול ליער אלעד
מידע
מפה
גלריה
waze
הדפס
שתף
שיתוף דרך מייל
שיתוף דרך פייסבוק
דף הבית
>
מסלולי טיול במרכז
>
טיול ליער אלעד
+ מידע חשוב על המסלול
שמור למועדפים
דרגו מסלול זה:
4
הניקוד של המסלול הזה הוא4
צפו בטיול באתר המותאם למובייל
אזור המסלול: מרכז,
שפלת יהודה
עונה מומלצת:
כל השנה
אורך בקילומטרים:
2 ק"מ
משך המסלול:
1-2 שעות
מסלול מעגלי: כן
רמת קושי: קלה
הורדת מפת המסלול
ב-pdf
מפת סימון שבילים 7 השרון ומערב השומרון
סוג המסלול
פיקניק
היסטוריה ואמנות
אפשר לעבור ל:
איך מגיעים?
יער אלעד
גאוגרפיה
עולם הטבע
אנדרטת חטיבת "אלכסנדרוני"
סיור רגלי ביער
כבשן סיד קדום
המאבק לשמירת היער
מפה
מידע נוסף
קרדיטים
הבריכה העתיקה ליד מבצר קולה. צילום: יעקב שקולניק
שרידי המגדל הצלבני בקולה. צילום: יעקב שקולניק
גת עתיקה ליד חניון סיירת מטכ''ל. צילום: יעקב שקולניק
אנדרטת אלכסנדרוני. צילום: יעקב שקולניק
חניון סיירת מטכ''ל. צילום: יעקב שקולניק
כבשן הסיד בחלקה הצפונית של יער אלעד. צילום: יעקב שקולניק
נוף ביער אלעד. צילום: יעקב שקולניק
יער קהילתי אלעד הוא חלק מיער הכ"ח. בחורף ובאביב היער מעניק הזדמנות ליהנות מפריחה של רקפות, כלניות, צבעונים ואירוסים, ולהשקיף על מורדות השומרון במזרח ועל מישור החוף במערב. ביער נשמרו שרידי אתרים קדומים וכבשני סיד היסטוריים והוא מנציח אתר מורשת קרב מימי מלחמת העצמאות. "שביל ישראל" חוצה את היער וכמוהו גם שביל האופניים מים לי-ם (תל אביב–ירושלים).
+ הצג את כל המידע
איך מגיעים?
מכביש ראש העין-מחלף בן שמן (כביש 444) מגיעים לצומת גבעת כח. פונים מזרחה על פי השילוט לבית אריה (כביש 465). נוסעים קילומטר ופונים שמאלה בדרך עפר כבושה בעקבות השלט המפנה לאנדרטת "אלכסנדרוני" (סימון אדום וסימון "שביל ישראל"). לאחר כ-200 מ' חולפים על פני שביל מסומן כחול ולאחר כ-200 מ' נוספים מגיעים לצומת דרכים מרובע: כ-150 מ' מימין נמצאת אנדרטת "אלכסנדרוני". כ-150 מ' משמאל נמצא חניון סיירת מטכ"ל ולידו נחנה את הרכב.
יער אלעד
יער אלעד, המשתרע על פני כ-3,000 דונם, עוטף את העיר אלעד כפרסה מדרום, ממזרח ומצפון. קק"ל החלה בנטיעת היער במחצית השנייה של שנות ה-50. קק"ל, בשיתוף עם עיריית אלעד, מבצעת ביער פעילות על פי עקרונות ה"יער קהילתי", שעיקרם שיתוף הקהילה ומוסדותיה בחיי היער. יער אלעד הוא חלק מיער הכ"ח (יער קולה), אזור שנועד לשימור כשטח ירוק פתוח על פי תכנית המתאר הארצית ליער ולייעור (תמ"א 22).
גאוגרפיה
יער אלעד נטוע במדרונות המערביים של השומרון, הנושקים למישור החוף. הגבעות באזור מתנשאות עד כ-200 מ' מעל פני הים. הערוץ המרכזי המנקז את היער הוא נחל מזור, היורד לנחל שילה, אחד מיובליו הראשיים של הירקון. חבל ארץ זה הוא
נחלתו ההיסטורית של שבט אפרים
. העיר אלעד, שנוסדה ב-1998, קרויה על שמו של אחד מבני אפרים. כיום מתגוררים בעיר כ-37,000 תושבים, המקפידים על אורח חיים דתי.
שני שבילי טיול חשובים חוצים את יער אלעד. אחד מהם הוא "שביל ישראל" – שביל טיולים רציף החוצה את הארץ לאורכה; השני הוא שביל האופניים מים אל י-ם, שביל אופניים שביצעה קק"ל המקשר את תל אביב עם ירושלים.
עולם הטבע
יער אלעד נטוע במגוון רחב של עצים – אורן ירושלים, אורן קפריסאי, ואורן קנרי. אליהם מצטרפים מיני איקליפטוס, עצי ברוש, אלה ואשל. בסתיו פורחים בין עצי היער סתוונית היורה ובן חצב סתווני. מאוחר יותר בשנה מכסים את היער מרבדים של כלניות יחד עם רקפות, צבעונים ושלל פרחים אחרים.
היער משמש מקום חיות ל
מגוון רחב של בעלי חיים
, ובהם צבאים, שועלים, חזירי בר, נמיות, ותנים. העורבני הוא עוף השוכן קבע ביער וכמוהו החוגלה. אליהם מצטרפים עופות חורפיים כגון נחליאלים. בעונות הנדידה כדאי להתמקם בחלקו המזרחי של היער ולהביט במשקפת השמיימה: זהו ציר נדידה בינלאומי. מדי אביב וסתיו עוברים בשמי היער כחצי מיליארד ציפורים.
אנדרטת חטיבת "אלכסנדרוני"
נתחיל את הביקור באנדרטה לזכר לוחמי חטיבת "אלכסנדרוני", שנפלו במלחמת העצמאות בקרבות "קולה". האנדרטה ניצבת בראש גבעה המתנשאת כ-160 מ' מעל פני הים, במרחק כ-300 מ' מחניון סיירת מטכ"ל. האנדרטה מעניקה תצפית יפה על מערב השומרון.
שיטוט למרגלותיה הצפוניים של האנדרטה יגלה גם בימינו
שרידי תעלות קשר
הקשורות לקרבות שניהלה כאן החטיבה. קרבות "קולה" החלו ב-10 ביולי 1948, בתום ההפוגה הראשונה. חטיבת "אלכסנדרוני" לקחה חלק ב"מבצע דני", שנועד לכבוש את הערים רמלה ולוד. במסגרת המבצע כבשו כוחות החטיבה בבוקר אותו יום את הכפרים רנתיה, וילהלמה, יהודייה וטירה. הכפר קולה נכבש כמה שעות אחר כך בידי גדוד 89 של החטיבה.
הלגיון הירדני השיב מלחמה. ב-16 ביולי הסתערו כוחותיו על המקום, שבו החזיקו לוחמי גדוד 32 של חטיבת "אלכסנדרוני". המגינים נאלצו לסגת לאחר שספגו אבדות כבדות. אבל המערכה לא הסתיימה. ב-17 ביולי נאחזו שתי פלוגות של החטיבה בשוליים הצפוניים של הכפר, אך הירדנים הדפו אותם. יום למחרת עלו על הגבעה שתי פלוגות של החטיבה, כשהן מלוות בטנקים ובתותחים. הירדנים הבחינו בכוח הגדול ונסוגו במהירות. קולה עבר סופית לידי ישראל. קיימת אי-בהירות באשר למספר המדויק של הנופלים בקרב. על פי אתר הבית של חטיבת "אלכסנדרוני" נהרגו בקרבות 29 מלוחמי החטיבה. באנדרטה רשומים 31 חללים וייתכן שהיה גם חלל נוסף. ואילו היער שניטע לזכר החללים נקרא יער הכ"ח (28).
סיור רגלי ביער
נשוב מגבעת האנדרטה אל חניון סיירת מטכ"ל. נצעד מצומת הדרכים שבפינת החניון כ-40 מ' מערבה (כיוון מנוגד לאנדרטה) וניכנס שמאלה לתוך יער הברושים (ללא שביל מוגדר). פנינו אל התלולית הגבוהה שמולנו, המרוחקת מאתנו כ-80 מ'. בראשה נמצאים סימני חציבות של גתות עתיקות, חצובות בסלע. ניתן להבחין במשטחי דריכה חצובים ובשני בורות ריבועיים בעומק כ-1.5 מ', שבהם נאסף התירוש. ריבוי הגתות החצובות מעיד על חשיבותו הכלכלית של ענף ייצור היין בימי קדם בשומרון.
מהגתות נמשיך היישר לפנים, אל הדרך העוברת למרגלותינו. הדרך מסומנת בסימון שבילים כחול. שביל האופניים מתל אביב לירושלים (שביל מים לי-ם), שחנכה קק"ל ב-2010, מנצל גם הוא את תוואי דרך זו. נפנה ימינה (מערבה) בדרך המסומנת כחול. לאחר כ-400 מ' הדרך "הכחולה" פונה שמאלה ובנקודה זו אנו נפרדים ממנה. היישר לפנים, במרחק כ-200 מ', נראות משוכות צבר. נצעד לשם בדרך העפר ונגיע לצומת מרובע. לפנינו, בין העצים, מתנוססים
שרידי מבנה מהתקופה הצלבנית
, שכלל מבנה גדול ומגדל בעל מראה מבוצר, בנויים אבנים גדולות ומרשימות. המקום היה נחלתו של המסדר ההוספיטלרי, שבנה כאן בשלהי המאה ה-12 מרכז מינהלי.
המבנה הצלבני אינו משולט ומוסדר. אין לטפס לראש המגדל! אין לרדת מדרכי העפר באזור הכפר קולה, מחשש לנפילה לבורות עמוקים!
מסביב למבנה הצלבני פזורים עיי הכפר הערבי קוּלַה. ייתכן ששמו נגזר מהמילה קוּלֶה (בטורקית: מגדל). הכפר הוציא מקרבו את חסן סלמה, ממנהיגיו המפורסמים של "המרד הערבי" ולוחם מושבע ביישוב העברי. לאחר שדיכאו הבריטים את המרד (1939) ברח סלמה לגרמניה הנאצית. בימי מלחמת העולם השנייה צנח ליד יריחו ושב לפעילות עוינת. יש אומרים שביקש להרעיל בארות מים באזור הירקון. ב-30 בנובמבר 1947 היה סלמה אחראי לתקיפת האוטובוס שנסע מנתניה לירושלים. תקיפה זו היתה האות לפתיחת מלחמת העצמאות. חסן סלמה יצא ב-31 במאי 1948 בראש כוח שהצליח להדוף את לוחמי אצ"ל מראש העין. הוא נפצע במהלך הקרב ומת מפצעיו כמה ימים אחר כך.
דרך עפר יורדת לאגף הצפוני של המבנה הצלבני, מקום שבו צומח עץ תות. כאן נמצא פתחו של אחד מאולמות המבנה הצלבני (האתר אינו מוסדר! אין להיכנס לאולם!). קחו כמה צעדים במעלה המדרון מעץ התות ורדו בדרך עפר קצרה אל דרך כבושה. חצו את הדרך הכבושה אל חלקת יער קטנה והמשיכו בזהירות כ-30 מ'. לפניכם נמצאת
בריכה ריבועית עתיקה
(15X15 מ'), שקירותיה נותרו שלמים לגובה של כ-3 מ'. יש המייחסים את הבריכה לתקופה הביזנטית. מהבריכה נחזור לדרך העפר הכבושה. הדרך יורדת ומתעקלת ימינה אל "רחוב" יפה של משוכות צבר. נציץ בו ונתחיל לעלות בדרך הכבושה אל הצומת המרובע, שבו היינו קודם. נפנה שמאלה בדרך שבה באנו ונגיע שוב לסימון הכחול. נצעד בדרך "הכחולה" כ-700 מ', עד לשביל ישראל. נפנה שמאלה, נצעד עוד כ-300 מ' נפנה שוב שמאלה לחניון סיירת מטכ"ל.
כבשן סיד קדום
בחלק אחר של יער אלעד, מצפון לעיר, השתמר כבשן סיד שלם משלהי התקופה העות'מאנית. זהו כבשן סיד אחד מרבים שפעלו באזור. מערב השומרון הוא האזור הקרוב ביותר למרכז הארץ שבו יש עתודות של גיר הדרושות להפקת סיד.
גישה: נוסעים דרומה בכביש הגישה לקיבוץ נחשונים. כ-600 מ' מהכניסה לקיבוץ מזהים את כבשן הסיד משמאל לכביש.
המאבק לשמירת היער
העיר אלעד עומדת למצות את עתודות הבנייה שלה. עם זאת, עיריית אלעד מבקשת להכפיל את אוכלוסיית העיר. משני נתונים אלה אפשר להבין שיער אלעד נתון בסכנה, למרות הכוונות של קק"ל ושל עיריית אלעד לפתח את היער למען הקהילה. תושבים רבים באלעד מבינים את חשיבות היער לאיכות החיים בעיר והם יצאו להגנתו.
המעוניינים בפרטים נוספים ובסיוע לשמירת היער
יכולים לפנות למטה התושבים
בכתובת הדואר האלקטרוני
מפה
למפה של יער אלעד לחצו כאן.
מידע נוסף
מפת טיולים וסימון שבילים
מפת טיולים וסימון שבילים השרון ומערב השומרון (גיליון 7)
קרדיטים
תודה לנפתלי קרני, מנהל מדור מידע יערני בקק"ל ומרכז יער קהילתי אלעד, על עזרתו הרבה בהכנת הכתבה.
כתיבה וצילומים:
יעקב שקולניק
מפה:
מיכל קטורזה, קק"ל; אביגדור אורגד מפות
פורסם בתאריך
: 9.2.2011
עודכן בתאריך
: 22.7.2014
הוראות התנהגות ובטיחות למטיילים >>
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו
כאן
.
מסלולים נוספים
במרכז
:
טיול ליער אילנות
על חוויאים ונחשים בשפלת יהודה
טיול ליער משמר איילון (יער לח"י)
תגובה דרך פייסבוק
הוסף תגובה
שלח
התגובה נוספה לשאר התגובות בהמשך הדף
שם:
המערכת בשם יעקב שקולניק
שעה:
09:08
תאריך:
15.02.2011
אסתר שלום,
הדרכים לאנדרטה ולחניון סיירת מטכ"ל עבירים לרכב ללא שום בעיה.
הפריחה כבר החלה באזור. שיא הפריחה עוד לפנינו.
המפה מעודכנת.
בברכה,
יעקב שקולניק
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
שמואל פסטרנק
שעה:
13:06
תאריך:
09.02.2011
כתבה נהדרת
אני גר בפ"ת ואוהב לטייל. וחסר לי בסביבה של פ"ת מקומות כאלה עם הסבר.
הסברים כאלה על תחנת אום ראבאח, המאוזוליאום, בית הבטון מגדל צדק וכו' .
נכון, ניתן בחיפוש בספרים או במחשב למצוא חומר, אבל היפה באתר ובמאמר הזה כאן הוא החיבור עם הפנים למטייל. והמשלוח אלי של החומר...
המאמר נתן לי כיוון יפה.
תודה
שמוליק
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
אסתר
שעה:
15:44
תאריך:
09.02.2011
האם המפה באמת מיושנת או שזה רק נדמה לי? לענ"ד העיר אלעד די קרובה ליער ואין לכך שום זכר במפה. ואולי אני שוגה.
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
אסתר איזנרייך
שעה:
15:53
תאריך:
09.02.2011
שלוש שאלות:
1. האם השבילים עבירים לרכב משפחתי רגיל (בלי 'דפיקות' של הרכב מלמטה)?
2. מה מצב הפריחה? - מעוניינת לבקר ביער בשיא הפריחה.
3. האם המפה מיושנת? לענ"ד העיר אלעד די קרובה ליער ואמורה להופיע במפה. ואולי אני טועה.
- תודה -
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
מאי
שעה:
16:35
תאריך:
09.02.2011
מחפשים משפחה עם ילדים צעירים לעשות את המסלול
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
חיה
שעה:
16:17
תאריך:
14.02.2011
מפ"ת רבע שעה נסיעה, המקום נקרא גם יער קוליה, השבילים עבירים לכל רכב היער ממש צמוד לאלעד, בשנה שעברה לא היתה פריחה מצאנו כמה צבעונים בר, יש מקום לפיקניק יש מים ,מצאנו גם פרחים דומים לאירוסים, חבל מאוד יהיה אם ירחיבו את אלעד לכיוון היער.
שביל חוצה ישראל עובר שם יש סימונים.
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
המערכת בשם חגי יבלוביץ
שעה:
07:06
תאריך:
31.03.2011
שלום רב!
קק"ל משקיעה כסף רב ומאמצים רבים לשמירה על נקיון היער.
רוב עבודת הנקיון מתבצעת בחניונים ולאורך הדרכים, ובעיקר לאחר סופי שבוע. גם אז בדר"כ לוקח לקבלן הניקיון יום עד יומיים להשתלט על הזבל.
כמובן שבסופי שבוע אנשים מתיישבים גם בפינות בתוך היער וחלקם משאירים את הזבל בשטח. החיות והרוח עושים את המשך העבודה בפיזור הזבל.
אנו מנסים להתמודד עם הזבל המפוזר בימים בהם מגיעות קבוצות מתנדבים ליער לניקיונות.
בכל אופן תודה לך על האכפתיות שאתה מגלה.
בברכה
חגי יבלוביץ'
יערן גוש בן שמן
נ.ב –אזור המוזילאום (מצודה) –באחריות רשות הטבע והגנים.
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
דב נאמן
שעה:
17:14
תאריך:
28.03.2011
היינו בשבת האחרונה 26.3.2011 ביער. ישנם מקומות עם לכלוך (אשפה, כלי חד-פעמיים, בקבוקים וכו'), לא רק מהימים האחרונים. ל
דוגמא, ליד המצודה, אך גם בדרך לשם מחניון סירת מטכ"ל.
אודה לכם אם תוכלו לשמור על נקיון המקום.
בתודה
דב נאמן
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
תהילה
שעה:
12:32
תאריך:
27.04.2011
בשבוע האחרון הוקדש החניון להנצחה של אחי- אבישי שינדלר, תושב העיר עד חתונתו, שנרצח בפיגוע בבית חג"י בכ"ב אלול תש"ע- 31/9/2010.
אבישי אהב לטייל בשבילי הארץ והרבה לסייר גם ביער אלעד על פינותיו השונות.
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
אריה
שעה:
17:36
תאריך:
13.12.2011
שלום ותודה על הכתבה.
האם שבילי העפר המצויינים בכתבה , עבירים לאופנוע דו-שימושי ?(גם כביש וגם שטח) הכוונה היא , האם השבילים הם שבילי כורכר /עפר דחוסים ולא סתם דרך עפר מלאה בקוליסים עמוקים , בוץ ועוד מרעין בישין ?
תודה
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שמואל
20:33
29.11.2020
מנסיון בשבוע שעבר, השבילים דחוסים ועבירים גם לרכב פרטי.
דווח על תוכן לא ראוי
שלח
שם:
אלי כהן
שעה:
09:28
תאריך:
28.02.2012
למערכת האתר eyarok שלום
כתושב העיר אלעד, הנהנה מהיער המקסים הגובל בעירנו "התחרדתי" לשמוע, שמתגבשת תוכנית להרחבת העיר אלעד על חשבון יערות קק"ל (כולל יער קולה) הסובבים אותה.
אשמח לקבל את תגובתכם.
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
המערכת
שעה:
13:18
תאריך:
29.02.2012
אריה שלום,
השבילים שמובילים לחניונים עשויים מצע שמתאים לכל רכב. השאר – לא.
בברכה,
המערכת
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
הירש אליהו
שעה:
15:51
תאריך:
01.03.2012
לכל אוהבי היער והצומח, שלום!
למעלה מחמש שנים אנחנו גרים באלעד ונהנים מכך שמכל פינה בין בנינים ובין פינות המשחקים, נראה היער במלוא הדרו. גם בנסיעה על כביש 444, ממש תענוג לראות את היער לכל אורכו.
אנחנו , נהנים ללכת בשבילי היער ומגלים בו תמיד נקודות חדשות שלא הכרנו.
הבה נתאחד כולנו לשמירה על נקיון היער ושלמותו. כל נסיון לפגוע בהיקף ובגודל של היער, הוא נזק בלתי הפיך. חשוב שנשמיע את קולנו ברמה ונביע התנגדות נחרצת לכל תיכנוני קבלנים והוגי רעיונות אויליים כאלה.
בהצלחה!
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
בתאל
שעה:
22:37
תאריך:
06.08.2012
שמעתי שיש חניון שיוצא ממש מאלעד (חניון אבישי) איך בדיוק מגיעים והאם זה חניון מסודר, מים ,שולחנות ומסלול קצר עם ילדים!!!!!!!!!!!
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
שלח
שם:
נפתלי מקק''ל
שעה:
10:35
תאריך:
07.08.2012
חניון אבישי אכן צמוד לבתי העיר מדרום.
ניתן להגיע אל השער לחניון דרך רח' ריטב"א.
זהו רח' ללא מוצא שבסיומו ישנו חיבור לכביש הבטחון של העיר.
בכביש הבטחון נוסעים כ70 מטר במעלה הכביש (שמאלה)
ומצד ימין רואים את החניון והשער אליו.
יש שולחנות פיקניק יש מעגל מדורה, שבילים מתאימים לעגלות ולכסאות גלגלים ויש יער יפה
אין מים, ואין שרותים.מסלולים יש למכביר תלוי בהכרותך את היער. ניתן לגשת למערת העטלפים או למבצר קולה ועוד
בהצלחה
נפתלי
דווח על תוכן לא ראוי
הוספת תגובה לתגובה זאת
נילי נאמן
05:12
18.08.2016
שלום,
מכיון שאלעד הינה עיר דתית,האם אין בעיה להיכנס ליער בשבת?
דווח על תוכן לא ראוי
מערכת
11:49
18.08.2016
נילי שלום. יער אלעד הוא יער גדול. כעיקרון אין בעיה לטייל בו בשבת אך אנו מבקשים להימנע מלהגיע בשבתות לחניון הסמוך ליישוב (ליד שער ברסלר, שקרוי חניון אבישי), כדי למנוע חילול שבת.
דווח על תוכן לא ראוי
שלח
האם לדווח על תוכן זה כלא ראוי?
כן
לא
מועדפים
0