החניון הצפוני נמצא סמוך לתחנת הרכבת של חדרה. זהו חניון גדול שבו שולחנות פיקניק רבים. בחורף, לאחר שירדה כמות גשמים הגונה, טיול ביער חדרה הוא חוויה: צעדו מהחניון הצפוני דרומה ועד מהרה תגלו את התעלה הרדודה שחוצה את לב היער מצפון לדרום. בחורף היא מלאה מים והמראה מיוחד: תעלה זו מרכזת כמות גדולה של מי גשם ויוצרת שלולית חורף. זהו בית גידול בפני עצמו, המקיים עולם שלם של צמחייה ובעלי חיים שהסתגלו לתנאי לחות בחורף וליובש מוחלט בקיץ. קק"ל, בשיתוף החברה להגנת הטבע, בוחנת אפשרות לבצע פעולות ניקוז שיאריכו את משך הימצאות המים בשלולית ויעשירו את מגוון בעלי החיים במקום.
תפקידה המקורי של תעלה זו היה ניקוז מי ביצת בִּירְכֶּטָאס אל הביצה הגדולה שנמצאת דרומית לכאן, ומכונה בריכת יער. שמה נגזר משמו של יער חדרה הסמוך. הבריכה נקראה בעבר בִּירְכַּת עָטָא, על שם המשפחה שהחזיקה בשטח. ככל שירדו יותר גשמים, כך חלקים גדולים יותר של היער הוצפו.
בירכטאס הוא שם הבריכה כפי שנזכרה בספרות העברית. נראה כי שם זה נגזר מהשם הערבי בִּירְכַּת תִיס, כלומר, "בריכת התיש". ייתכן שגם השם הערבי ניזון משם קודם. בסמוך ליער, מערבה לו, נמצאים שרידי תל אִיבְּרֵכְּטָאס. ייתכן שזה היה מקומו של היישוב היהודי הקדום בירכתא, שנזכר במשנה.
אל תתפלאו לגלות שגזעי האיקליפטוסים ביער דקים יחסית לגילם. מבט בוחן מגלה שכל גזע צומח מגדם של גזע קדמון, שנכרת בעבר. האיקליפטוס הוא עץ המסוגל להצמיח ענפים חדשים מגדם הגזע שלו, וגזעי האיקליפטוסים של יער חדרה דקים משום שהם תוצאה של כמה וכמה מחזורי כריתה. בעבר כרתו את האיקליפטוסים ביער חדרה לתעשיית ה"סֶנָדוֹת" – המוטות הארוכים שבעזרתם היה אפשר לעשות הכל, מתמיכת הבננות בעמק הירדן ועד גדרות עץ בכל מקום אחר. מקומות אחדים ביער סבלו מהצתות ומשריפות, וגדמי עצי האם עודם נראים דוממים בשטח.