הרשמו לאתר
וקבלו הטבות
יחודיות למנויים
הסינגל בקטע חשוף, דרומית לפסל אלכסנדר זייד לכיוון קרית חרושת. צילום: רונן גולן
1 מתוך 8
אהבו את הטיול:
  • אופניים
  • יער השומרים
  • סינגל
  • קריית טבעון
bla
גליל תחתון
ב' 21.5
23-17
ג' 22.5
26-21
זמן הטיול: תלוי במקטע
מתאים לכל השנה
הדפס מסלול מפה להדפסה (pdf) הורד מסלול ל GPS להמלצות על טיולים נוספים »

עצה של שומשום:

האפשרויות לרכוב בשביל רבות, לכן כדאי לתכנן את המסלול הרצוי לפני התחלת הרכיבה, ולדבוק בכיוון שנלמד מראש
לכל הטיולים של שומשום

דרישה מציבור רוכבי האופניים ומתושבי טבעון והסביבה לשביל חדש סביב ביתם, הביאה את קק"ל להיענות בשמחה ולחבר את השביל הטרי עם שבילים נוספים באזור. לשביל החדש שש כניסות אפשריות, הוא מטפס ויורד לסירוגין, ובקטעים הגבוהים אפשר להגניב תצפיות לכיוון אזור צומת אלונים

שביל הליכה-אופניים סובב טבעון נקרא על שמו של בני ענבר ז"ל, תא"ל בצה"ל, אשר שירת בצבא במשך 30 שנה, וב-1967, בזמן מלחמת ששת הימים, היה מפקד גדוד 51 בגולני. ב-1962 העניק הרמטכ"ל לבני ענבר עיטור העוז על לחימתו כמפקד כוח ב"מבצע סנונית". בני משפחתו בחרו להנציח את זכרו בהקמת שביל הליכה-אופניים הסובב את היישוב שבו בחר להקים את ביתו.

יערן האזור של קק"ל, יעקב ארק, מספר שמפני שנוצרה דרישה מציבור רוכבי האופניים ומתושבי טבעון והסביבה לשביל חדש סביב ביתם, נענתה קק"ל בשמחה לצורך הזה וראתה זאת כהזדמנות לחבר את השביל הטרי (שבעבר היה אזור לא מטויל) עם שבילים נוספים שמהווים מוקדי טיול, כמו אזור נחל הקישון, שבילי נופית ותל קשיש.

פעמיים בתוך שבועיים שרכבתי בשביל "סובב טבעון" חזרתי הביתה בחיוך. היישוב טבעון מתפרש על שרשרת גבעות בגבול עמק יזרעאל ועמק זבולון, והשביל נשזר בגבעות ובוואדיות שסובבות את היישוב כמו מחרוזת מעוצבת היטב. השביל נוגע-לא נוגע ביישוב ומתפרש על פני 25 ק"מ שלמים: יש מקומות שבהם הוא ממש גובל בחצרות הבתים, ויש מקומות שבהם הוא משתחרר אל המרחבים הפתוחים. מתכנני השביל השכילו "לתפור" אותו קטעים קטעים בווריאציות מעניינות ושונות של רמות קושי, וכך להגדיל להפליא את מספר הנהנים הפוטנציאליים ממנו. תאי השטח מגוונים וכוללים יער אלונים, יער אורנים, ואדיות קרירים, גבעות חשופות ואפילו נחל קישון אחד בשלבי שיקום, לאלה שידרימו וירדו לכיוון קריית חרושת. אז איפה מתחילים? אתם מחליטים…

סיפור דרך

לשביל שש כניסות אפשריות, ואתם בוחרים היכן נוח לכם להתחיל. אנחנו בחרנו בכניסה הצפונית. נכנסים מהכביש אל יער אלונים. השביל מטפס ויורד לסירוגין, כשבקטעים גבוהים אפשר להגניב תצפיות לכיוון אזור צומת אלונים. השביל גובל בבתי התושבים מצד אחד ובחורש הטבעי מצדו האחר. בקטע זה של השביל אנחנו מעל קיבוץ אלונים ומתחת לבתי רחוב הנרקיסים, בחלק המזרחי של היישוב. בדרך משולבות מנהרות צמחייה קרירות, ואנחנו רוכבים ברכיבה מתפתלת בתוכן. חוצים גשרון ירוק ומוכר של קק"ל ומתחילים בטיפוס חד ימינה. מגמת הטיפוס נמשכת ואפילו בזוויות מכובדות. בסוף הטיפוס מגיעים לראש גבעה קרחת, כשמימין נשקפים בתי שיכונים. השביל מוריד אותנו לוואדי שבו פינת חמד ששווה סטייה קלה מהמסלול, לביקור ב"אלון הגדול". בַּמקום פינת הנצחה ושביל הליכה לזכרו של אילן גבאי, לוחם ומפקד בצנחנים שנפל במלחמת לבנון השנייה. שם נמצא עץ אלון בעל ממדים מרשימים, שקוטר גזעו עולה על 1.5 מ'. המקום מוצל ונעים ומזמין הפסקה.

חזרה קצרה לסימון השביל ואנחנו במגמת עלייה, עד למנהרה שתעביר אותנו בבטחה מתחת לכביש הראשי המוביל לטבעון. מתי בפעם האחרונה החלפתם מבטים עם בוב ספוג כשרכבתם בסינגל? ההזדמנות הגיעה, כי קירות המנהרה מעוטרים בגרפיטי צבעוני ועליז שיצרו תיכוניסטים מקומיים. לאחר המעבר במנהרה עלינו לחצות כביש נוסף, שממשיך מצפון לכיכר התנועה. הרכיבה בקטע זה נעשית ביער אורנים צעיר במגמת ירידה, עד שמגיעים לשלט "שביל ראשית ההתיישבות". כאן פונים ימינה, במגמת עלייה מתונה. בדרך נראים שלטים קטנים עם פרטים מעניינים על יישובי ארץ ישראל הראשונים.

בסיום הקטע מתחברים לשביל 4X4, שמוביל אותנו לחניון קק"ל "יער השומרים/יער לנדוי". זוהי גם אחת מנקודות הכניסה האפשריות לשביל ושלט גדול עם מפה מציין זאת. מהחניון ממשיכים על המדרכה/כביש במגמת ירידה, לכיוון בית שערים. בצד הכביש אפשר לראות שרידי בית כנסת עתיק ובית בד. אל תתפתו לצבור מהירות כי מעט לפני ההגעה למטה יש פיצול, וסימון השביל מפנה אותנו שמאלה בטיפוס תלול וקצר לעבר הפסל של אלכסנדר זייד.

מכאן אנחנו במרחבים פתוחים, זורמים לפי השילוט בשבילי 4X4 במגמת ירידה לכיוון קריית חרושת ונחל הקישון. קטע זה הוא מעין זנב של השביל (או "החוט של הבלון") שבו רוכבים גם הלוך וגם חזור באותו התוואי, עד להתחברות חזרה ל"סובב". בדרכנו חזרה חולפים ליד בית שערים ונתקלים בפיצול נוסף, שהוא בעצם קטע סינגל קצר שמחבר את אחת מהכניסות אל השביל המרכזי, לכן שימו לב ואל תפנו (אם פניתם – הרווחתם קטע נוסף, שאותו תצטרכו לחזור).

ממשיכים בשביל שמחזיר אותנו לקטע אורבני קצר של דיווש על אספלט בעלייה, לכיוון המנהרה שתחזיר אותנו לצדו השני של היישוב. לאחר החצייה, השביל עובר שוב בחורש אלונים, נושק לבתי היישוב, בעלייה שתוביל אותנו ללב היישוב, בסמוך לתחנת הדלק פז ולסופרמרקט (עוד כניסה לשביל). חוצים את הכביש בזהירות ונכנסים לשביל 4X4, שגובל במורדות המערביים של היישוב. משם נוכל לתצפת על קיבוץ שער העמקים ואזור מפרץ חיפה. זהו קטע מישורי, ששומר גובה. גם כאן יש אפשרות לפיצול בשביל שיורד לכיוון קיבוץ שער העמקים. אנחנו בחרנו להישאר בשביל העליון, וזאת מכיוון שהצלם שלנו רונן גולן, שהוא בן המקום, המליץ לנו על קטע שביל משובח שעוד נותר לנו לבצע.

פנייה שמאלה מהשביל הרחב מכניסה אותנו לשביל על צלע ואדי, ואנחנו מטפסים מעט כדי לרדת בקטע יפהפה שעובר בחורש צפוף ומתפתל עד ליציאה בתחתית הוואדי (יש לשים לב למעברים צרים הסמוכים לצנרת ניקוז חשופה). מכאן ממשיכים בעלייה מתונה ליציאה מהוואדי ולהתחברות לכבישי היישוב.

כפי שהבנתם מתיאור הרכיבה, שביל סובב טבעון הוא אינטראקטיווי, בעל כמה נקודות התחלה וללא כיוון מוגדר. האפשרויות הן רבות, וזה חלק מקסמו של השביל, אך הדבר גם יכול לגרום לבלבולים. ההמלצה החמה שלי היא לתכנן את המסלול הרצוי לפני התחלת הרכיבה, שאם לא כן אתם עלולים להתברבר. השילוט ברוב המקומות הוא דו-כיווני ולכן רצוי לדבוק במסלול בכיוון שהוגדר ונלמד מראש. אם אתם גרים בסביבה וגם אם לא, שביל סובב טבעון במתכונתו הנוכחית יעניק לכם הנאה ועניין בכל צירוף שתבחרו, ותמיד אפשר לחזור אליו ולעשות סיבוב קצת שונה.

העושים במלאכה

שביל סובב טבעון הוא פרי שיתוף פעולה בין מרחב צפון בקק"ל, המועצה המקומית טבעון והחברה הממשלתית לתיירות. על התוואי הנהדר אמונים אנשי קק"ל ואנשי המועצה המקומית, בסיוע חברת "עז הרים". בניית השביל בפועל התבצעה על ידי אנשי קק"ל, בשילוב עם פעילות קיץ ששותפים בה גם ילדי העובדים ובפיקוח המקצועי של אנשי "עז הרים".

נתוני השביל

אורך: 25 ק"מ
גובה מצטבר: 200 מ'
כיוון רכיבה: לא מוגדר
עונה מומלצת: כל השנה למעט ימי גשם
זמן רכיבה: תלוי במקטעים שייבחרו. הסיבוב השלם ייקח 3–5 שעות.
דרגת קושי רכיבה: בינונית (השביל כולל קטעי עלייה והדירוג ניתן לשביל בכללותו)
דרגת קושי טכני: קל
נקודת התחלה וסיום: לשביל שש כניסות שונות

שירותים לרוכבים

אופק בשטח-מצמן את מרוץ אלוני אבא

כללי רכיבה

1. השתמשו בשביל המסומן על ידי קרן קימת לישראל או הוועדה לשבילי ישראל.
2. התאימו את הרכיבה וההליכה לתנאי השטח ומזג האוויר.
3. קטעים קשים למעבר באופניים יש לעבור ברגל.
4. הצטיידו בציוד הבטיחות המתאים לרכיבה ולהליכה.
5. התחשבו במשתמשים אחרים בשביל.
6. האחריות לשלומכם בזמן הטיול חלה עליכם. אל תסכנו את עצמכם ואת המטיילים האחרים.
7. שמרו על הניקיון. קחו את האשפה עמכם.

לגרסה להדפסה וליציאה לשטח הקליקו כאן

כתבה: אורית ברנע
צילם: רונן גולן
צילום ועריכת וידאו: ניצן פפיר
GPS: אורית ברנע
מפה: אברי קדמון, קק"ל
תודה לעוזרים בהכנה הכתבה: מיכאל ויינברגר, יעקב ארק ומיכה סילקו מקק"ל

פורסם ב-23.10.2011

לפני צאתכם למסלול הטיול מומלץ להתעדכן ב"קו ליער", מוקד המידע של קק"ל, על עדכונים או שינויים הרלוונטיים למסלול  1-800-350-550

שימו לב,
הדלקת אש מסכנת את היער באופן ממשי.
היזהרו באש ביער – אין לנו יערות אחרים!
לכללי התנהגות ביער ומניעת שריפות

מחזירים את הירוק לכרמל
סגור

מלאו כאן את הפרטים ואנחנו נשלח את הקישור לטיול לחברכם:

יערון (התנתק)

מידע נוסף

אזור גאוגרפי

הגליל התחתון

הוראות הגעה

למסלול שתי נקודות כניסה עיקריות: האחת בתחנת הדלק פז ברחוב האלונים 2, קריית טבעון, והאחרת בחניון יער לנדוי, החניון שליד רחוב השומרים בשכונת אלה, קריית טבעון

מפת טיולים וסימון שבילים

הכרמל, גיליון מס' 4

מתאים ל

רוכבים ברמה בינונית

הורדות

מפת מסלול (PDF)

מפת מסלול (GPS)

עונה מומלצת

כל השנה למעט ימי גשם

נקודת מוצא וסיום

למסלול שש כניסות שונות

נתוני השביל

אורך: 25 ק"מ
גובה מצטבר: 200 מ'
כיוון רכיבה: לא מוגדר
זמן רכיבה: תלוי במקטעים שייבחרו. הסיבוב השלם ייקח 5-3 שעות
דרגת קושי רכיבה: בינונית (השביל כולל קטעי עלייה והדירוג ניתן לשביל בכללותו)
דרגת קושי טכני: קל

שירותים לרוכבים

אופק בשטח-מצמן את מרוץ אלוני אבא

אתרים נוספים בסביבה

גן לאומי בית שערים, האלון הגדול בטבעון, בית לחם הגלילית, פארק העמקים בנחל קישון, שביל אופניים בנחל קישון ותל שמרון

תגובות

  • ממליץ למתחזקים לעקוב באופן שוטף אחר מהלך השביל.
    לדוגמא: באזור חורשת הפקנים הסמוכה לאתר בית שערים - אבן סימון אחת הופלה/נפלה ממקומה, אבנים אחרות בהמשך מוסתרות ע"י העשבייה הגבוהה.

    מאת שעיה
    15:22 11.04.2012
  • אשמח לקבל עידכונים נוספים על שבילי אופניים
    תודה
    אורלי

    16:08 11.04.2012
  • שלום אורלי,

    אנו שולחים עדכונים על מסלולי אופניים קיימים וחדשים בדיוור השוטף שלנו.
    מלבד זאת, ב"מפת הטיולים" שלנו (ראי למעלה, יש טאב מיוחד שנקרא כך, ליד "דף הבית ו"אירועים") תוכלי לבקש מהמערכת להציג טיולי אופניים בלבד.

    שעיה, דבריך הועברו לגורמים המוסמכים.

    בברכה,
    המערכת

    מאת המערכת
    08:55 15.04.2012
  • שלום,

    אודה על הנחיה איזה קטע הוא קל/משפחתי/מתחילים ללא עליות/ירידות מאתגרות אלא נוחות וזורמות בתוך מסלול סובב טבעון .

    בתודה,
    משה

    07:10 16.04.2012
  • משה שלום,

    השביל כמעט לא כולל קטעים שטוחים לחלוטין לכן קשה לי להמליץ לך על סיבוב כבקשתך. אני חושבת שאם תכנס למסלול בחניון יער לנדוי תוכל לרכב בשביל לכיוון צפון עד הכביש שזה קטע נחמד אך קצר ואז לחזור ולרכב דרומה עד נקודת התצפית (הפסל של אלכסנדר זייד). הרכיבה לכיוון הפסל היא בירידה ולכן קח בחשבון שתהיה עליה בדרך חזרה.

    מקווה שעזרתי

    אורית

    17:37 17.04.2012

הוסף תגובה:

מאת משתמש לא רשום
שדה חובה
שדה חובה, ישאר חסוי
שלחבשליחת התגובה הנך מסכים לתנאי השימוש באתר

אם אינכם רשומים עדיין לאתר, לחצו כאן כדי לעשות זאת ולשמור איתנו על קשר!