
מכביש ואדי מילח (כביש 70) פונים צפונה במחלף אליקים לעבר דליית אל-כרמל (כביש 672). כ-700 מ' מהמחלף, סמוך לטרמפיאדה שמימין, מכריז שלט עץ גדול של קק"ל על "יער קרן הכרמל – חניון חורבת חרמש". נוסעים כ-800 מ' בדרך עפר כבושה המתאימה לכל רכב אל רחבת כורכר שבשוליה עצי ברוש גבוהים. כאן מחנים את הרכב וצועדים בנתיב "שביל יער הרקפות". לחלופין, אפשר להמשיך בנסיעה בדרך אספלט עוד כחצי ק"מ על פי השילוט ולהגיע לחניון חורבת חרמש ולאחר מכן אל יער הרקפות.
דומה כי אין פרח אהוב יותר מהרקפת. הפרח האלגנטי, בעל המראה "ההפוך", הוא תופעה נדירה בטבע, ועד עכשיו לא נמצא לתופעה מיוחדת זו הסבר מניח את הדעת. ייתכן שיש חרקים שמאביקים את הרקפות והמבנה הזה מתאים להם. אולי. מה זה משנה? העיקר שיש לנו פרח מופלא שכיף לצפות בו. ואם אפשר לשלב גם טיול יפה בטבע – מה טוב.
מסלולנו מתחיל בפינה הצפונית-מזרחית של רחבת הברושים ומערות הקבורה. נצעד, על פי שילוט ההכוונה, אל יער הרקפות (סימון אדום). בדרכנו אל חניון חורבת חרמש ניתקל במרבדי הרקפות (מרחק הליכה של 15 דקות לערך). לאחר כ-200 מ' נפגוש משמאל שישה פתחים שלמערות קבורה חצובות בסלע.
פתחי המערות חצובים בצורת קשת. בכל מערה חצובים כמה כוכי קבורה. ייתכן שמקבץ מערות קבורה זה היה אחוזת קבר של משפחה אמידה שחיה לפני כ-1,500 שנה באזור (בתקופה הביזנטית). שרידי היישוב הקדום של אותם ימים נמצאים בחורבת חרמש, מעט מערבה לקברים.
שביל הרקפות הוכשר והוסדר בידי יערני קק"ל ובסיוע תנועת הנוער "בני המושבים". במבצע להצלת הרקפות אותרו והועתקו מאות פקעות של רקפות מתוואי השביל אל שולי החניון והיער.
נמשיך ב"שביל הרקפות" ונעקוף את המערות מימין (ממזרח). בשנות ה-70 של המאה ה-20 בנתה קק"ל ליד מערות הקבורה חניון פיקניק הנושא את השם חניון שער הכרמל. בצל עצי האורן מוצבים שולחנות פיקניק. במקום זה, מעט מצפון לשביל "האדום", פורחים בחודשים נובמבר-דצמבר נרקיסים.
בראשית שנות ה-90 ניזוק יער האורנים מפגיעתה הרעה של כנימת מגן ממין מצוקוקוס ארץ ישראלי. עצי היער הפגועים נכרתו ובמקומם ניטעו עצים חדשים. מרבית העצים הצעירים הם ממין אורן קפריסאי, העמיד יותר בפני המזיק. ביער משתלבים גם עצי חורש טבעי כגון אלון מצוי, חרוב מצוי, אלה ארצישראלית ואחרים.
המשך השביל מוביל אותנו אל מעבה היער. בחורף תגלו כאן מרבדי פרחים ססגוניים כשהבולטים ביותר הן רקפות וכלניות. במארס פורחת כאן בפריחה ורודה שופעת הכרמלית הנאה. הפרח שייך למשפחת המצליבים. ארבעת עלי הכותרת שלו מסודרים בצורת צלב, ועל כן הפך הפרח לסמלו של מסדר הכרמליתים.
השביל מתעקל ביער ומגיע לחניון שבחורבת חרמש. אפשר לצעוד מכאן בדרך העפר חזרה.
אנו ממליצים להמשיך בשביל הרגלי ולהעפיל אל מצפור המוחרקה. השביל עולה במעלה מתון וניתן להתגבר עליו במשך כ-15 דקות. בקצהו הכשירה קק"ל רחבת תצפית מרשימה. אפשר להתרווח על ספסלי העץ ולצפות בנוף המרהיב. ממעל נראה מנזר קרן הכרמל (מוחרקה) וממול נפרשים עמק יזרעאל, רכסי הגליל התחתון, רמת מנשה והגלבוע. בימי חורף בהירים אפשר לצפות מכאן בכיפת החרמון המושלגת.
נחזור בשביל הטבעתי ממצפור המוחרקה אל שביל הרקפות ונחזור בו מערבה אל חניון חרמש ויער הרקפות, המקום ששם חונה הרכב.
תודה ליעקב ארק, יערן גוש כרמל אלונים, ולמיכאל ויינברגר, מנהל אזור הגליל המערבי והכרמל של קק"ל, על עזרתם בהכנת הכתבה
כתיבה: יעקב שקולניק
צילומים: יעקב שקולניק, כליל אדר ומיכה סילקו
מפה באדיבות: נגה מזרחי, נגה עיצוב גרפי
פורסם ב-16.2.2011
לפני צאתכם למסלול הטיול מומלץ להתעדכן ב"קו ליער", מוקד המידע של קק"ל, על עדכונים או שינויים הרלוונטיים למסלול 1-800-350-550
שימו לב,
הדלקת אש מסכנת את היער באופן ממשי.
היזהרו באש ביער – אין לנו יערות אחרים!
לכללי התנהגות ביער ומניעת שריפות
מכביש ואדי מילח (כביש 70) פונים צפונה במחלף אליקים לעבר דליית אל-כרמל (כביש 672). כ-700 מ' מהמחלף, סמוך לטרמפיאדה שמימין, מכריז שלט עץ גדול של קק"ל על "יער קרן הכרמל - חניון חורבת חרמש". נוסעים כ-800 מ' בדרך עפר כבושה המתאימה לכל רכב אל רחבת כורכר שבשוליה עצי ברוש גבוהים. כאן מחנים את הרכב וצועדים בנתיב "שביל יער הרקפות". לחלופין, אפשר להמשיך בנסיעה בדרך אספלט עוד כחצי ק"מ על פי השילוט ולהגיע לחניון חורבת חרמש ולאחר מכן אל יער הרקפות
כל המשפחה
כל השנה, פריחת הרקפות בחודשים דצמבר-פברואר
מפת טיולים וסימון שבילים הכרמל (גיליון מס' 4)
אדום, המסלול משולט בשלטי קק"ל
ממערות הקבורה למרבדי פריחת הרקפות ביער הרקפות ? כקילומטר (מסלול חד-כיווני). מחניון חרמש למצפור המוחרקה כקילומטר נוסף במעלה מתון (מסלול מעגלי)
ממערות הקבורה מרבדי יער הרקפות - 15 דקות לכל כיוון. מחניון חרמש עד למצפור המוחרקה וחזרה - כ-30 דקות
אין
חניון חורבת חרמש (סמוך ליער הרקפות) - שולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני משחק לילדים; חניון "שער הכרמל" - שולחנות פיקניק
חניוני יער הזורע, חניון שבילי רון בכרמל, חניון גבעת ה"הגנה", החניון ביער אתאטורק בכרמל, חניון אורן בפתח נחל אורן
פארק רמת מנשה, יער חוף הכרמל, שבילי רון (אופניים) ביער חוף הכרמל, שוויצריה הקטנה, מחנה המעפילים בעתלית (לא בשבת ובחג)
"גבעת הרקפות" ליד קיבוץ גלעד (בקצה הדרומי של כביש 672), יער אמציה בדרום שפלת יהודה, מנזר לטרון, נחל כסלון בהרי ירושלים, חולות קיסריה (מצפון לצומת הכביש המוביל לפרדס חנה), נחל כלח בכרמל