
הירקון העילי, נחל המתפתל לו בהשקט ובבטחה באזור פתח תקווה, הוא מסלול נפלא לרכיבה על אופניים. העונה הנכונה היא דווקא הקיץ, משום שבחורף השבילים נעשים בוציים ומקשים מאוד את הרכיבה ולפעמים הופכים אותה לבלתי אפשרית. יתרון נוסף: בצד הנחל צומחים עצים עתירי-צל ותמיד אפשר למצוא פינה נאה למנוחה. ואם כל זה לא משכנע, כדאי לדעת שבחלק זה של הירקון זורמים מים נקיים ויש בו גם אתרים היסטוריים מעניינים.
גם הולכי רגל יכולים ליהנות מקטע זה של הנחל ואנו ממליצים להם לצעוד מנקודת המוצא לטיול עד סכר נווה ירק (או להפך), מסלול שאורכו הכולל, הלוך ושוב, עומד על כ-5 ק"מ.
נוסעים בכביש 5 למחלף ירקון ופונים דרומה לעבר פתח תקווה (כביש 40). נוסעים כ-600 מ' דרומה ופונים מזרחה בתחנת הדלק, על פי השילוט המכוון לפארק הבפטיסטים ולגן לאומי ירקון. נוסעים כקילומטר עד לשער הגן הלאומי ופונים שמאלה, חולפים על פני הכניסה לכפר הבפטיסטים ומוצאים מקום חניה.
המסלול מתחיל בפינת גדר כפר הבפטיסטים. רוכבים במקביל לגדר הצפונית של הכפר כ-200 מ' ומגיעים לגדה השמאלית של הירקון (המינוחים "גדה ימנית" ו"גדה שמאלית" מתייחסים לצד הגדות בכיוון מהמקורות לשפך). הכפר, שנוסד ב-1955, הוא מרכזה של עדת הבפטיסטים בישראל. הבפטיסטים הם נוצרים שעלו על במת ההיסטוריה במאה ה-17 באנגליה. הם לא מטבילים תינוקות לנצרות משום שהם גורסים שאמונתו של אדם היא בחירה אישית מתוך רצון חופשי. לכן, אדם המבקש להתקבל לקהילתם חייב להצהיר על רצונו כשהוא כבר בוגר. השם בפטיסטים (מטבילים) נגזר מטקס מיוחד שבמהלכו מי שמתקבל לעדה טובל את כל גופו במים.
גדות הנחל עשירות בצמחייה, בעיקר של קנה מצוי, ערבה מחודדת ועצי איקליפטוס. רשות נחל הירקון ורשות הטבע והגנים הן שאחראיות על קטע זה של הנחל. קק"ל מסייעת בתקצוב ובביצוע והוסיפה חלק ניכר מהצמחייה כדי לשמור על גדות הנחל וכדי לשמור על בתי הגידול הטבעיים של הירקון. פעולות אלה הביאו להתפתחות צמחייה בגדות, המושכת אליה בעלי חיים וציפורים מקננות ומחזירה את החיות לגדות הנחל.
700 מ' במורד הירקון נמצא "בית הבטון". הוא נבנה ב-1912 כבית המשאבות של חברת ההשקיה "פלשתינה". באותם ימים התגורר בפתח תקווה האדריכל דניאל ליכטנשטיין, שחיפש הזדמנות לבנות בבטון – חומר בנייה חדש שהיה בשימוש באירופה, אך טרם נעשה בו שימוש בארץ ישראל. חזונו של איש המעש התגשם על גדות הירקון בדמותו של הבית שלפניכם – בית הבטון הראשון בישראל. מכון השאיבה בבית הבטון פעל, בגלגולים שונים, עד סוף שנות השבעים.
עוד כמה דיוושים ואנו מתעקלים בעקבות נפתול גדול בנחל. עד כמה שהדבר נשמע מוזר, הנפתול הזה הוא שחזור של נפתול. בעבר סברו שביטול נפתולי נהר והפיכת ערוצו לתעלה ישרה, משרתים כראוי את צורכי הניקוז ושימושי השטח. לפיכך, במהלך בניית כביש מס' 5 ("חוצה שומרון"), השוכן סמוך לכאן, סתמו את נפתול הנחל במקום הזה בעפר ובפסולת בניין. כיום נהוג לשחזר נפתולי נהרות כדי להחזיר להם את חזותם הטבעית. במסגרת הרחבת כביש מס' 5 ושיקום הירקון הוחלט על שחזור הנפתול האבוד, אם כי במתכונת מצומצמת יחסית, בגלל מגבלות השטח.
השביל יורד אל מתחת לכביש 5. יש כאן קטע תלול באורך כ-10 מ', ומומלץ למי שאינו מיומן מאוד ברכיבה על אופניים לרדת ולעשותו ברגל. לאחר שעוברים מתחת לכביש 5 רוכבים מעט בדרך מקבילה לו ופונים מיד ימינה ושוב ימינה, כדי לרכוב לאורך גדות הנחל עד סכר נווה ירק. מעבר לנחל נמצא בית פרדס ישן ועזוב, בן קומתיים. הבית מכונה מסיבה בלתי ידועה בשם "בית לאה".
נרד מהאופניים ונחצה את הסכר ברגל לגדה הימנית של הירקון. בקיץ המים רדודים מאוד. המים העוברים בסכר מתערבלים, מתעשרים בחמצן ואיכותם משתפרת. בחורף, בעת שיטפונות, אין לחצות את הנחל.
נמשיך לרכוב בגדה הצפונית של הנחל. הרכיבה זורמת, קלה ונעימה. לאחר כ-800 מ' נפגוש שלושה עצי איקליפטוס גדולים, הניצבים ליד טור אבנים. עוד 600 מ' נעבור ליד סכר נוסף, המכונה "כנף לבנה", סמוך מאוד לכביש 40. לידו נמצא מבנה גדול נטוש. זה היה בית החווה של חברת "כנף לבנה", שגידלה במקם אווזים ופרדסי הדרים. ב-1972 רכש מושב נווה ירק את השטח. כיום מגדלים בחלקה גידולי בעל.
עוברים מתחת לכביש 40 ורוכבים עוד כ-800 מ'. משמאל לנו בנוי על הירקון סכר גדול המשמש כגשר. מעבר לו, בחורשת איקליפטוס שבגדה השמאלית של הנחל, ניצב בית בן שתי קומות וגג רעפים. זוהי טחנת אבו רבאח. איברהים אבו רבאח בנה כאן טחנת קמח גדולה בשנות השמונים של המאה ה-19, על שרידי טחנה קדומה. אבו רבאח, בן למשפחה רבת-השפעה, נודע בתקיפותו ואף כיהן כ"יועץ" לפקידות הברון תמורת שכר רב, ושימש בורר ומתווך בסכסוכים עד כדי התערבות בענייניה הפנימיים של המושבה פתח תקווה.
הטחנה נבנתה באי קטן שבין הנהר מצפון לערוץ מלאכותי מדרום, שבו זרמו המים שהניעו את גלגלי הטחנה. תיאור משנת 1899 מספר שבאותה שנה פעלו בטחנה 12 זוגות אבני ריחיים. ליד מבנה הטחנה בנה השיח' את בית מגוריו. הטחנה שבתה מפעילות ב-1948. בית הטחנה שוחזר ב-2004.
נחצה את הנחל ונמשיך בגדתו השמאלית של הנחל. נגיע לעמוד מתח גבוה ונפנה מיד ימינה. כ-300 מ' מכאן ניתן להיכנס ימינה לתוך נפתול גדול של הירקון. זוהי פינת טבע שקטה ונהדרת למנוחה.
נשוב לשביל המלווה את הירקון ונמשיך עוד כ-200 מ' למקום שבו נחל קנה נשפך לירקון. גם כאן ישנו סכר שמאפשר את חציית הנחל. נחל קנה הוא הערוץ הראשון המביא לירקון שפכים מטוהרים שמקורם במפעל טיהור השפכים של הוד השרון וכפר סבא. המים המטוהרים זוכים בדרך לטיפול נוסף באגנים ירוקים, המשפר עוד את איכותם.
נמשיך לרכוב עוד כ-1.5 ק"מ ונגיע לחומת מתקן תחנת המיתוג של חברת החשמל. נפנה ימינה. נרכב בין החומה לבין הירקון ונגיע חיש קל לשפך נחל שילה, מהיובלים החשובים של הירקון, המתחיל את דרכו ליד תל שילה בשומרון.
זהו הקצה המערבי של מסלולנו. במקום שכעת מתקן חברת החשמל שוכן, שכן בעבר פרדס פרוחיה ולידו טחנת קמח נוספת, שלא נותר שריד ממנה. מעט לפני שפך נחל שילה חצה בעבר גשר טורקי את הנחל. שריד מגשר זה נחשף לאחרונה בגדה הימנית של הירקון, אך אנו נרכב עכשיו כ-750 מ' במעלה נחל שילה, לגשר מרשים יותר.
גשר האבן הנטוי על נחל שילה שימש את הדרך הראשית שעברה מיפו לטול-כרם ולשכם. הדרך יצאה והמשיכה לנהר הירקון, כ-200 מ' צפונה מכאן, שם היה בעבר גשר נוסף, שחצה את הירקון. הטורקים פוצצו את גשר הירקון במלחמת העולם הראשונה, כדי למנוע מהבריטים לחצות את הירקון צפונה. הגשר של נחל שילה, שלא היה בידיהם, נותר שלם.
עתה נעשה את דרכנו בשביל האופניים "המהיר", העובר במקביל לכביש 5. תוך כקילומטר נגיע לדרך הפונה לאבו רבאח. 300 מ' מזרחה משם, בצל חורשת איקליפטוס, נגלה בית ששימש מכון לשאיבת מים של חברת ירקון. במקום זה התיישבו ב-1880 "הירקונים", להבדיל מראשוני פתח תקווה, שהתיישבו על גבעה מרוחקת מהירקון (כיום כיכר המייסדים בפתח תקווה). הירקונים מנו כ-15 משפחות. הם התיישבו ליד הנחל למרות הסכנה לחלות במלריה, משום שביקשו לנצל את שפע המים והאדמה שבמקום. קשיי החיים במקום הכו בהם, ושנתיים אחר כך כבר נטשו אותו אחרוני הקבוצה.
עתה עלינו לחצות בחזרה את כביש 40. נרכב כחצי ק"מ, נחצה את הכביש מתחתיו ונמשיך עוד כחצי ק"מ לשביל "המהיר" המקביל לכביש 5. עוד כחצי ק"מ נוכל לחצות דרומה מתחת לכביש 5 ולהמשיך בדרך העפר היישר דרומה לכפר הבפטיסטים, שם חונה הרכב שלנו.
כתב וצילם: יעקב שקולניק
פורסם ב-14.7.2010
לפני צאתכם למסלול הטיול מומלץ להתעדכן ב"קו ליער", מוקד המידע של קק"ל, על עדכונים או שינויים הרלוונטיים למסלול 1-800-350-550
שימו לב,
הדלקת אש מסכנת את היער באופן ממשי.
היזהרו באש ביער – אין לנו יערות אחרים!
לכללי התנהגות ביער ומניעת שריפות
נוסעים בכביש 5 למחלף ירקון ופונים דרומה לעבר פתח תקווה (כביש 40). נוסעים כ-600 מ' דרומה ופונים מזרחה בתחנת הדלק, על פי השילוט המכוון לפארק הבפטיסטים ולגן לאומי ירקון. נוסעים כקילומטר עד לשער הגן הלאומי ופונים שמאלה, חולפים על פני הכניסה לכפר הבפטיסטים ומוצאים מקום חניה
מישור החוף
כפר הבפטיסטים
רכיבה בדרכי עפר נוחות בעלות שיפועים מזעריים. המסלול כולל את חציית הירקון על סכר, כך שכפות הרגליים נרטבות
קלה
ברגל - כל השנה. בחורף המסלול עלול להיות בוצי מדי לרוכבי אופניים
כ-12 ק"מ
4-2 שעות
כל המשפחה
מפת טיולים וסימון שבילים מס' 7 (השרון ומערב השומרון)
אין
חניוני פארק הירקון ויער ראש ציפור - בפארק יש שירותים ומי שתייה; חניון בצל האיקליפטוס ביער ראש העין - במקום שולחנות פיקניק ומתקני משחק
חבל שאין מפת מסלול למסלול האופניים בירקון עילי מצורפת רק מפת הגעה
יעל שלום, אנו עושים כמיטב יכולתנו למפות את כל מסלולי הטיול המפורסמים. אך לצערנו, זה לא תמיד אפשרי. תמיד ניתן ורצוי לא לסמוך רק על המפות המתפרסמות ב-e ירוק, אלא להיעזר גם במפות סימון שבילים. ובמקרה הזה - מפת טיולים וסימון שבילים מס' 7 (השרון ומערב השומרון). בברכה, מערכת
מסלול יפה מאד - מתאים לילדים שיודעים לרכב על שבילים (ולא רק על מדרכות בגינה הציבורית) 3 הערות: הסכרים - הינם נקודות שהמים בהם נמוכים -אני ציפיתי לראות סכר ממש . זה לא זה ! זה פשוט מעברים קלים יותר אי אפשר לעבור את המסלול מבלי להרטיב את הרגליים - רצוי להצטייד בנעליים מתאימות ניתן לקצר את המסלול ע"י מעבר במעבר שלפני כביש 40 (כנף לבנה) ולחזור לכיוון ממנו מתחילים (לא! לעבור במעבר הראשון מתחת לכביש 5 אלא להמשיך מזרחה לכיוון תחילת המסלול)
האם ניתן לקבל פירוט של המסלול לטיול רגלי?
הדסה שלום, מדובר בדיוק באותו המסלול. בברכה, מערכת
טעות בהוראות הגעה: נוסעים בכיש 5 ופונים דרומה במחלף ירקון (לא קסם!!!)
צביקה שלום, הצדק עמך. הטעות תתוקן. בברכה, מערכת
האם ניתן לרכב במסלול זה בלילות ירח?
רונן שלום, המסלול אינו מיועד לרכיבה בלילה. חד-משמעית. מי שעושה זאת, עושה זאת על אחריותו האישית. בברכה, המערכת
הי מוקי,
מה דעתך? לשבת?
אתי