יש לכם חשבון facebook? התחברו עכשיו ל-e-ירוק באמצעות החשבון שלכם ושתפו את החברים שלכם בטיולי קק"ל!
סגור
עדכונים
החברים שלי
מסלולי ההפתעות

תודה שבחרתם להירשם לאתר!
לאחר ההרשמה תוכלו להשתתף בדיונים, לקבל עדכונים ולקבל הטבות מיוחדות לחברי הקהילה

שם מלא:

כתובת אי-מייל:

הכניסו את כתובת המייל שלכם כדי לקבל מייל עם סיסמה חדשה:

כתובת אי-מייל:

הכניסו את כתובת המייל שלכם כדי לקבל מייל עם סיסמה חדשה:

כתובת אי-מייל:

X סגור חלון
טקסט ניסיון אני מעתיק אותו ושם כאן כדי לבדוק איך זה נראה טוב טוב טוב טוב
ברוכים הבאים!
הירשמו כעת לאתר e ירוק וקבלו הנחות לאתרי טיולים נבחרים
פורסם ב-10 במרץ, 2010
פורסם ב-9 במרץ, 2010
פורסם ב-9 במרץ, 2010
פורסם ב-8 במרץ, 2010
פורסם ב-3 במרץ, 2010

לגעת במים בין דקלים ומעיינות בפארק אשכול

שילוט לשביל האופניים, צילום: יעקב שקולניק

פארק אשכול הוא נווה מדבר ירוק. יש בו משטחי דשא גדולים, עצי דקל, זית ושיטה ופלגי מים הזורמים ביניהם, המזמינים את המטיילים לשכשך רגליהם. הפארק שוכן בגדה הדרומית של נחל הבשור ונובעים בו עיינות הבשור - מעיינות שופעים היוצרים פלג קטן. אתם מוזמנים לצאת להנאתכם אל מסלולי הטיולים המסומנים של הפארק, באופניים וברגל, לטבול בבריכות השכשוך, וגם - לדוג דגים.
הכניסה בתשלום!

כיצד מגיעים? נוסעים בכביש 241 (צומת גילת- אופקים-צומת מעון). פארק אשכול נמצא בין סימני ק”מ 5-4.

המסלול: חלק גדול של נופי נחל הבשור, מן המקום שנחל באר שבע נשפך אליו, הוא שמורת טבע.
בלב השמורה נמצא גן לאומי אשכול, הידוע גם בשם גן נחל הבשור. האתר נקרא על שמו של לוי אשכול, ראש ממשלת ישראל בשנות ה-60 של המאה הקודמת. הפארק מוחזק במשותף על ידי רשות הטבע והגנים וקרן קימת לישראל.

עין הבשור הנובע בגן הוא המוקד שסביבו נוצר הגן, וכידוע – מים הם נקודת מוצא ראשונית לאתר בילוי. יש בגן קטע של נחל זורם, עם סלעים וגשרים, ובריכת שחייה גדולה. המים בבריכה שומרים על טמפרטורה קבועה של 20 מעלות במשך כל השנה.

הפארק חובר עם דרך הבשור בעזרת גשר אירי ציורי ובסמוך שוחזר קטע מגשר הרכבת הישן יחד עם קרון המסמל את מעבר המסילה התורכית העתיקה.

רוכבים על אופניים

“דרך המצפור” (2.2 ק”מ, מסומן בירוק), דרגת קושי קלה. משך הרכיבה כ-1 שעה.
נתיב הרכיבה: נקודת יציאה וחזרה מהסככות שעל יד המעיינות. רכיבה אל חלקו הצפוני של הפארק אל חורבת שאללה שמראשה תצפית נאה על הסביבה, ערוץ הנחל ו”שדרת האוהבים”.

נצא לרכוב למרגלות המצפור היושב על שרידי כנסייה ביזנטית. המקום נקרא ח’רבת שאללה. מהכנסייה נותר רק בור מים מטויח ומרשים. רצפת הפסיפס של הכנסייה נלקחה על ידי חיילי אנז”ק שלחמו כאן במלחמת העולם הראשונה והיא מוצגת ביד לחייל האלמוני בעיר קנברה שבאוסטרליה. מראש הגבעה יש תצפית יפה על הסביבה.
אנו נעיף מבט אל עצי השיטה והינבוטים שניטעו על ידי האדם, מראה המזכיר את ה”סוואנה האפריקאית”. הדרך יורדת מכאן אל ערוץ קטן המתחתר בין מצוקי הלס. במצוק נקבים המרמזים על קינון של שרקרקים המקננים כאן בחודשי הקיץ. בעלי חיים רבים מוצאים כאן את ביתם: חוגלות, קרוונים, ארנבות שדה, שועלים ועוד. בתחתית הערוץ בולט עץ ינבוט בודד. השביל מוליך אל “שדרת האוהבים”, שדרה מוצלת ויפה, ומשם אנו שבים בחזרה אל נקודת המוצא.

“דרך המסילה” (7.5 ק”מ, מסומן בלבן), דרגת קושי קלה עד בינונית, משך הרכיבה כ- 1.5-1 שעות. נקודת יציאה וחזרה מהסככות שעל יד המעיינות. רכיבה בחלקו הדרומי של הפארק במקביל לערוץ נחל הבשור, גשר המסילה, בתרונות הלס, הקפת חניון ללינת לילה בכביש אספלט וחזרה אל נקודת היציאה.

רושם עז מותירים עשרות עצי הדקל הנטועים כאן. נקודה לעצירה - גשר המסילה שנבנה על ידי הבריטים במלחמת העולם הראשונה. המסילה הגיעה מעזה ותכליתה העברת תחמושת וציוד אל הכוחות הבריטיים שלחמו בתורכים על השליטה בארץ ישראל. גשר הרכבת והקרון שלצדו שוחזרו ושופצו על ידי צוות האתר על פי תמונה שנמצאה בארכיון באוסטרליה. מהגשר נצפה אל אפיק נחל הבשור ודרך הבשור. בחורף, לאחר שיטפונות, זורמים כאן מים רבים. לאחר עצירה קלה נמשיך עם השביל המתעקל בין בתרונות הלס אל עיינות הבשור. המעיין נובע בשפיעה של חצי מיליון מ”ק בשנה. טמפרטורת המים כ-20 מעלות צלזיוס ומליחותם גבוהה. בתקופת המנדט הבריטי בשנת 1917, נתפסו מי המעיינות על ידי הבריטים בתוך מבנים נמוכים דמויי כיפה ושימשו את צבאם לשתייה ולהפעלת רכבות קיטור. כיום נשאבים מי המעיין ומשמשים להשקיית הגן.

מכאן נמשיך עם השביל המתעקל לאורך גדת נחל הבשור, שבערוצו צומחים שיחים רבים של מלוח קיפח, צמח המאפיין ערוצים מדבריים. ניתן להתרשם ממרחבי אדמת הלס של צפון הנגב. קרקע זו נשטפת בקלות ודי בזרימה המדברית כדי לחתור בה וליצור תבליט נוף ירח, הנקרא “נוף בתרונות”. בין בתרונות הלס, נקיף את חניון לינת הלילה ונפגש עם כביש אספלט המחזיר אותנו אל נקודת הזינוק.

“דרך הכלניות” (18 ק”מ, מסומן בכחול), דרגת קושי בינונית, משך הרכיבה כ-2 שעות. נקודת יציאה מהסככות שעל יד המעיינות. עוקבים אחר מסלול מספר 2 עד לנקודת הפיצול בין הסימון הכחול ללבן. השביל עובר בנוף הבתרונות, ממשיך בצמוד לשדות החיטה של קיבוץ אורים ומושבי הנגב. עוברים בדרך הנטיעות של הפארק בנוף הפתוח עד לנקודת הסיום בכביש הגישה לפארק.

כתיבה: חוה בראון ויעקב שקולניק.
צילומים: יעקב שקולניק וארכיון צילומי קק”ל

פורסם ב 11/06/2008

0 votes, average: 0 out of 50 votes, average: 0 out of 50 votes, average: 0 out of 50 votes, average: 0 out of 50 votes, average: 0 out of 5
(0 קולות)
עליך להכנס בכדי לדרג .
כ־1-2 שעות
כל השנה
תחזית מזג האויר
33
א
32
ב
36
ג
34
ד

טיולים נוספים

אודות המסלול

מתאים ל

כל המשפחה ולרוכבי אופניים.

הורדות

התאמה למוגבלים בתנועה

הפארק נגיש לנכים ולבעלי מוגבלויות.

הוראות הגעה

נוסעים בכביש 241 (צומת גילת- אופקים-צומת מעון). פארק אשכול נמצא בין סימני ק"מ 5-4.

חניונים

בפארק שולחנות לפיקניק בצל העצים, ברזיות מים, פחי זבל, מנגלים ומתקני משחק לילדים, אפשרות לדייג ומזנון.

אתר אינטרנט

www.parks.org.il

תשלום

בתשלום! האתר פתוח בכל ימות השבוע בין השעות 17:00-08:00. הפארק מוחזק במשותף על ידי רשות הטבע והגנים וקרן קימת לישראל.

אורך המסלול

אורך מסלולי האופניים: מסלולי הרכיבה הינם טבעתיים. נקודת היציאה היא מהסככות שליד עיינות הבשור בלב הפארק. דרגת הקושי - קלה עד בינונית. הרכיבה היא בדרכי עפר מישוריים, ללא הפרשי גובה משמעותיים.

מסלול קצר "דרך המצפור" - 2.2 ק"מ, מסומן בצבע ירוק, מסלול בינוני "דרך המסילה" - 7.5 ק"מ, מסומן בצבע לבן ומסלול ארוך "דרך הכלניות"- 18 ק"מ, מסומן בצבע כחול.

לינת לילה

ניתן ללון באתר בבקתה אפריקאית המכילה עד 15 איש ו/או באוהל בדואי. במקום תאורת לילה, מקלחות עם מים חמים ושירותים. ניתן גם ללון באוהל פרטי, או באחד מששת ה"צימרים" הממוזגים והמאובזרים.
טלפונים: גן לאומי אשכול -
08-9985110/20.

מפת טיולים וסימון שבילים

מפת טיולים וסימון שבילים מס' 13 (מישור חוף הנגב, חבל לכיש, קטיף, בשור ואשכול)

אתרים נוספים בסביבה

דרך נוף הבשור, פארק נחל גרר, פארק אופקים.

תגובות

  1. מאת 1 מאירה מזוז
    16 במאי, 2009 ב 16:52

    אנו משפחת מזוז עשינו את המסלול הנ”ל, אמנם ללא אופניים, אבל יש לציין שזהו מסלול מקסים, נעים-בגלל המים ומתאים למזג אוויר בעונות המעבר.

  2. מאת 2 דרור
    17 ביוני, 2009 ב 14:50

    תודה משפחת מזוז . נראה לי שזה יהיה המסלול הבא שלי

  3. מאת 3 שמחה
    18 ביוני, 2009 ב 9:16

    באיזה תשלום מדובר כמה לילד כמה למבוגר?

  4. מאת 4 מערכת
    21 ביוני, 2009 ב 10:05

    שמחה שלום, איננו בטוחים בקשר למחיר, ניתן להתקשר לטלפון המופיע במקרא 08-9985110/20  לצורך בירורים

  5. מאת 5 שאול שקד
    7 באוקטובר, 2009 ב 18:00

    שלום,

    האם יש אפשרות לשכור בפארק אופניים, או .. שאני צריך להביא אותם אתי?

    תודה,
    שאול.

  6. מאת 6 מערכת
    11 באוקטובר, 2009 ב 16:10

    שאול שלום, במקום אין אפשרות לשכור אופניים מלבד באירועים מיוחדים.

  7. מאת 7 איציק
    23 באוקטובר, 2009 ב 12:20

    האם יש בפארק אשכול מקלחות ?!
    אשמח אם תענו לי בהקדם האפשרי … (:

  8. מאת 8 מערכת
    25 באוקטובר, 2009 ב 10:41

    היי איציק, לנו לא ידוע, אבל אתה מוזמן להתקשר לפארק לברר - . 08-9985110/20 טיול נעים!